שחיקה חומצית נתפסת כתופעה שפוגעת רק בשן מבחוץ, אך למעשה ארוזיה חומצית יכולה גם למוסס ולפרק מינרלים מהשיניים ולגרום לנזקים בטווח הארוך. לכן האבחון המוקדם מאוד חשוב, כמו גם נקיטת צעדים מניעתיים.
מהי שחיקה חומצית? שחיקה חומצית היא תופעה הרווחת בקרב כל שכבות האוכלוסיה ונגרמת כתוצאה מצריכת מאכלים ומשקאות המאפיינים את הדיאטה והתזונה המודרנית. היא אינה תלוית גיל ולא קשורה להיגיינת פה ירודה.
כל אדם עם שיניים טבעיות נמצא בסיכון. אחת הסיבות העיקריות לשחיקה חומצית טמונה בסוג התזונה: המשקאות והמאכלים שאנו צורכים. לעיתים קרובות מדובר במאכלים ומשקאות שכשלעצמם הם בריאים, כגון: פירות הדר, מיצי פירות הדר, רטבים לסלט, משקאות תוססים, יין ועוד, כל אלו עם הזמן גורמים לשחיקה של פני שטח השן, האמייל.
כששכבת האמייל עומדת בפני מתקפות חוזרות ונישנות לאורך זמן, היא עוברת שחיקה. אנחנו לא אמורים להפסיק לאכול או לשתות עקב כך, אלא לשנות את הרגלי צריכת המזון שלנו. כלומר, לא לצרוך לעתים קרובות מאכלים ומשקאות אלו, אלא לרכז את האוכל לשלוש ארוחות ביום, ובכך לצמצם את החשיפה מפני אותה מתקפה חומצית.
מהם הסימנים של שחיקה חומצית? בשלבים הראשונים של השחיקה החומצית, השיניים מקבלות ברק שאינו אופייני. לאחר מכן, מקבלות השיניים גוון צהבהב ותתכן רגישות בעת צריכת מאכלים או משקאות חמים וקרים.
בשלבים מאוחרים יותר קצות השיניים החותכות הופכים לשקופים ועלולים להופיע שקעים קטנים על משטחי השיניים. עם הזמן שקעים אלו מעמיקים והשיניים נשחקות כיוון שהאמייל הולך ונעלם. לכן, האבחנה המוקדמת מאוד חשובה וכן נקיטת צעדים מניעתיים. האבחנה יכולה להתבצע רק אם נדע את כל הגורמים לארוזיה והאינטרקציה ביניהם:
גורמים ביולוגיים: רוק, אנטומיה של השן וכדומה.
גורמים התנהגותיים: הרגלי תזונה ואורח חיים.
גורמים כימיים: רמת חומציות.
בדיקות שיניים תקופתיות אצל רופא שיניים הן חשובות ביותר. חשוב כי בזמן הבדיקה, רופא השיניים יאבחן את הסימנים הראשונים של השחיקה החומצית וינחה את המטופלים לגבי הדרכים למניעה ובלימה של שחיקת השיניים.
האבחון הראשוני חיוני ביותר מכיוון ששחיקה חומצית היא בלתי הפיכה וחשוב לבלום את התופעה ולצייד את המטופל בכלים כיצד להימנע מהתופעה בעתיד.
עד היום לא היתה מודעות לארוזיה והאבחון שלה נעשה לעיתים נדירות. בשנות ה-70 פורסמו פחות מחמישה מחקרים בשנה בנושא והיום מפורסמים יותר מ-50.
כיצד נמנע שחיקה חומצית?
1. צריכה מבוקרת של מזון ומאכלים בעלי חומציות. כלומר, רצוי לרכז את צריכת המזון והמשקאות החומציים לכדי שלוש ארוחות ביום.
2. יש להימנע מצחצוח שיניים מיד לאחר צריכת משקאות ומאכלים חומציים, מכיוון שהאמייל רך ועלול להינזק. לכן, מומלץ להמתין לפחות שעה עד לצחצוח ובכך נמנע את העמקת הנזק.
3. מומלץ לשתות משקאות קלים או מיצי הדר באמצעות קשית הממוקמת מעבר לשיניים הקדמיות, ולא להשהות את המשקה בפה.
4. מומלץ להשתמש במשחת שיניים ייעודית להפחתת נזקי השחיקה, שבנוסחא שלה נמצאים החומרים שהוכחו במחקרים מדעיים כמפחיתים את הנזק ומשפרים את עמידות האמייל בפני חשיפות חומציות נוספות. 5-ישראלים רבים אינם מצחצחים שיניים נכון שלושים וחמישה אחוזים מן הציבור הבוגר לא קיבל מעולם הדרכה מקצועית ומקיפה על צחצוח נכון, קרוב ל-20% מהציבור מפעיל לחץ חזק בעת צחצוח שיניים, 50% מהגברים אינם משתמשים כלל בעזרים דנטליים חיוניים כמו חוט דנטלי, קיסמי שיניים, 20% מהציבור רוכש את מברשת השיניים שלו על פי המלצת רופא השיניים – כך עולה מסקר ארצי שבדק את הרגלי צחצוח השניים בארץ
コメント