top of page

השקעתם בשתלים ובכתרים חדשים- איך תשמרו עליהם

יצירת קשר

השתלת שיניים כרוכה במאמץ פיזי ובהוצאה כספית לא מבוטלת. לכן חשוב לדעת שפלאק, חיידקים והצטברות אבנית, נוצרים לא רק על שיניים טבעיות אלא גם על כתרים ושתלים, בעיקר באזור החניכיים בחיבור בין השתל לכתר. כמה טיפים לשמירה על היגיינת הפה, שיאפשרו לכם לשמור על הכתרים והשתלים לאורך זמן!


מרגע קליטת השתל (3-6 חודשים) ושיקומו (עוד כחודש, חודשיים) יש צורך בתחזוקה מתמדת…
 

עיקר התחזוקה (החלק החשוב) .מבוצע באופן יום יומי ע”י המטופל תוך סילוק הרובד החיידקי ע”י שימוש במברשת מתאימה ,לפחות פעמיים ביום טכניקת הצחצוח צריכה להיות כזו שתסלק את הרובד מהכתר בגבול החניכיים ,פעולת הצחצוח צריכה לכלול  הן שימוש במברשת שיניים חשמלית וכן באמצעי ניקוי בין שיניים כמו חוט דנטלי ,קיסם, מברשות ספירליות, וסילונית.

  • שמירה נכונה על היגיינת פה

נוכחות שתלים בפה דורשת מאתנו הקפדה יתרה על היגיינה אוראלית. השתלים ממוקמים בתוך העצם ואליהם מוברג מבנה וכתר ה"יושבים" על החניכיים. השיקום שנעשה על גבי השתלים גורם להצטברות רבה יותר של רובד החיידקים ושאריות מזון, כך שצחצוח לא יסודי ואי הקפדה על ניקוי השתלים והכתרים עלולים לגרום להיווצרות דלקת חניכיים סביב השתל. דבר זה מוביל לדימום, לריח רע מהפה ובמקרים חמורים יותר לספיגת עצם סביב השתל עד למצב של ניידות השתל. חשוב להקפיד על צחצוח יסודי באזור השתלים גם לאחר הארוחות, ולהיעזר באביזרים לניקוי בין השיניים (קיסמים, מברשות אינטרדנטליות, חוט דנטלי סופר פלוס) ושטיפות פה ללא פלואוריד שתפקידם להסיר באופן יסודי את הפלאק הנוצר בין השיניים ובחיבור שבין החניכיים לכתר.

  • שימוש קבוע בסילון מים

שימוש יומיומי בסילון מים מפחית משמעותית את הפלאק הנוצר על גבי השתלים והכתרים ומאפשר סילוק שאריות מזון ופסולת אשר עלולים לגרום לעששת ולדלקת חניכיים, ובכך מבטיח שהשתלים והכתרים בפה יישמרו במצב אופטימלי למשך שנם רבות.
שימוש בסילון מים הכרחי בייחוד לאחר טיפל בטכניקת All-on-4TM: בשיטה זו מותקנים ארבעה שתלים ועליהם מונחת ביום ההשתלה מערכת שיניים מושלמת המוברגת על גבי השתלים ולא ניתנת לשליפה.
אחד היתרונות של סילון המים הוא בכך שבעזרת זרם המים מתבצעת סטימולציה, עיסוי לחניכיים, אשר משפר משמעותית את זרימת הדם לחניכיים. בנוסף, צחצוח באמצעות מברשת שיניים אינו יכול לנקות את שאריות המזון אשר "נכלאות" מתחת למערכת השיניים המוברגת על גבי השתלים. הדבר הנכון ויעיל גם לגבי שיקום פה הנעשה על גבי שיניים טבעיות במהלכו משחיז הרופא את השן הטבעית ועוטף את השן בכתר – נקודת התורפה היחידה היא בחיבור בין השן לכתר, ובמצב של היגיינה לקויה חיידקים עלולים לחדור ולגרום לעששת זמנית – ריקבון של השן הטבעית מתחת לכתר. מכשיר סילון המים המופעל על ידי זרם מים ואוויר מנקה שיירים אלו.
חשוב להשתמש בסילון מים פעמיים ביום, לאחר ארוחות הבוקר והערב כחלק בלתי נפרד מצחצוח השיניים והשימוש בחוט דנטלי.

  • טיפול שיננית

אבנית היא האויב מספר אחד של השתלים. זוהי למעשה הסתיידות של רובד חיידקים ושאריות מזון שהתקשו, היא משחררת טוקסינים (רעלנים) לחניכיים ובכך מביאה למצב של נסיגת חניכיים. השיננית מבצעת ניקוי יותר עמוק ויסודי, הכולל ניקוי בדופנות השתלים והכתרים, במיוחד באזורים שאין למטופל גישה ישירה אליהם בניקוי עצמאי בבית.

מי שיש לו שתלים מומלץ לבצע ניקוי אבנית אחת ל 3-4 חודשים.

 

  • הקפדה על בדיקות תקופתיות

לאחר ביצוע השתל רצוי להגיע לביקורת רופא כעבור שלושה חודשים על מנת לוודא שהשתל יציב ונקלט בהצלחה בעצם. לאחר מכן חשוב להגיע בכל שישה חודשים לבדיקה קלינית של הפה ולביצוע צילומי רנטגן על מנת לוודא שאין דלקת סביב השתל ושהכתר יושב בצורה נכונה על גבי השתל.

  • הימנעות מעישון

נזקי העישון ידועים לנו היטב, אך בדרך כלל מדברים על מחלת הסרטן ועל מחלות קשות אחרות. סיגריות פוגמות גם בחניכיים במידה כזו שמעשנים כבדים לא יכולים לעבור השתלות שיניים במקרים מסוימים כיוון שהעישון פוגע ביכולת הריפוי הטבעית של החניכיים ואף קיים סיכוי בלתי מבוטל שהשתלים לא יקלטו.
במחקרים נמצא כי אצל מתרפאים שמעשנים קיימת פלורת חיידקים שונה מזאת שקיימת אצל לא מעשנים. על החיידקים שנמצאים בפה באופן טבעי מתווספים זנים נוספים של חיידקים אלימים יותר, המתיישבים סביב השתל ומפרישים רעלנים ובכך עלולים לגרום להרס עצם (נסיגת עצם) ואף לכישלון של השתל. זאת ועוד, אצל מעשנים אספקת הדם אינה ברמה מיטבית, דבר שעלול לגרום לנסיגת העצם סביב השתל וכך לכישלון הטיפול.

חשוב לדעת שלא תמיד מרגישים כאב סביב השתל במצבי דלקת. לכן חשוב מאוד להקפיד על כל הכללים באופן שוטף וקבוע. חשוב תמיד להיות עם "יד על הדופק", לא להסס אם משהו מציק או כואב, לגשת למרפאה ולטפל בבעיה על מנת למנוע נזק בלתי הפיך.

bottom of page